fredag 31 januari 2014

Könsroller Idrott/fritid - Basgrupp 4

Hypotes


Vi tycker att det är väldigt konstigt att det är så stor skillnad på tjejer och killar inom olika idrotter. I t.ex fotbollen är det killar som får mer uppmärksamhet. Men inom gymnastiken är det helt tvärtom. Då är det tjejerna som får mest uppmärksamhet. Vi tror att killarna får mer uppmärksamhet inom fotbollen för att dom började med fotboll innan tjejerna och tjejerna har fortfarande inte fått så mycket respekt och uppmärksamhet.
Inom gymnastiken får tjejerna mer uppmärksamhet än killarna, och vi tror att det är så för att många tror att tjejer är bättre på att hjula och stå på händer. Det kan vara så att tjejer började tidigare än vad killar gjorde och därför är inte killarna lika mycket uppmärksamhet.


I en fotbollstidning som heter GOAL märks det en tydlig skillnad mellan tjejer och killar. Det har aldrig skrivits om tjejer i den tidningen. Det tycker vi är väldigt diskriminerande mot tjejer. Vi tror att det är så för att många tror och tycker att killar ska vara bättre på sport. Vi vill gärna veta varför många tror att killar ska hålla på med sport.


En annan skillnad är ett fotbolls-TV-spel som heter FIFA. Där finns det bara herrlag och inga damlag. Vi tror att det är så för att det är kanske mer killar som spelar FIFA. Men vi tror att om det hade varit tjejer på spelet hade många fler tjejer spela det. Vi tycker att det är lite konstigt av skaparna (EA-sports) inte tänkt på tjejerna.


För att ta reda på om dom här sakerna ska vi ringa till GOALs redaktion, försöka kontakta EA-sports, fråga gymnastiktränare, söka fakta, fråga fotbollsledare, om det är möjligt ringa till Pia Sundhage.
Fakta


Det är storskillnad mellan dam-och herrfotboll. Herrar brukar få mer uppmärksamhet. Vi har pratat med Niklas Biring på Svenska fotbolls förbundet. Han berättade att en av dom möjliga anledningarna är att herrfotboll är en större sport i sig. Herrarna har också många fler ligor runt om i världen, än vad damerna har.
Men i Sverige är det inte lika stor skillnad som man kan tro, berättar Niklas. Damernas uppmärksamhet ökar efter hemma EM i somras. Då slog dom publikrekord, och det var en riktig folkfest på läktarna.
Niklas berättar också att namnen Allsvenskan och Damallsvenskan heter som dom gör för att herrarna tog namnet före, och då blev det som det blev. Men Niklas säger att man inte ska glömma att damerna som spelar fotboll ökar mycket och att snart tror han att det kommer vara mer jämt, iallafall i Sverige.


Herrfotboll och damfotboll ute i världen märks skillnaden av mycket mer. En av anledningarna är att herrfotbollen har mer utövare och ligor är vad damerna har. Så på så sätt blir herrfotbollen än större sport och därför kan man märka av skillnaden. Men Sverige är väldigt stort inom damfotboll, så nu när Sverige börjar bättre sig kanske resten av världen också gör det.


Inom gymnastik finns det vissa föreningar som inte tar in killar. Dom föreningarna väljer att satsa på tjejerna. Andra föreningar tar in killar och skapar mix-lag med både killar och tjejer. På så sätt välkomnas dom killarna som också är gymnastik intresserade.
Gymnastiken är långt ifrån jämnställd, och här heter det herrgymnastik och gymnastik. Men det är inte så många som har åsikter om det, för man försöker behandla dom så jämt som möjligt, framför allt när man är yngre. Killarna (bland barn och ungdomar) skulle inte kunna skapa en egen klubb för dom är alldeles för få utövare.
Det är så många tjejer för att tjejerna började långt innan killarna med gymnastik. Och så är det många fler tjejer som äger intresset för gymnastik.


En positiv sport där det är jämt är simning. Där finns det bara ett namn för sporten. På ungdoms nivå är det ungefär lika många tjejer och killar i varje grupp. Vi tycker att det  är ett bra sätt att visa att idrotten kan vara på ett väldigt jämställt och att killar och tjejer kan idrotta under samma namn, istället för att skapa skillnader.


Vi försökte kontakta barn/ungdoms tidningen Goal. Goal är en tidning som bara skriver om fotboll. Och bara om killfotboll. När vi kontaktade dom kom vi med frågan om varför dom inte skriver om damfotboll, och om dom inte tycker att det är diskriminering. Men dom svarade inte när vi ringde och ignorerade våra mejl. Vi hade alltså hittat en svag punkt hos dom. Det innebär också att dom kanske inte vill skriva om damfotboll, dom tycker bättre om att killarna tar plats, eller så tycker dom att det säljer bättre när det bara skrivs om killar.


Vi försökte också kontaka EA sports, företaget bakom FIFA. Vi ville ta reda på varför dom inte hade med några tjej/damlag på sitt spel. Vi fick inte reda på det eftersom det inte var möjligt att ta kontakt med dom.  
Sammanfattning


Genom vår hypotes och genom vår fakta text har vi kommit fram till att:


Att vår hypotes om att killar än så länge får mer uppmärksamhet stämmde. Hypotesen stämde också om att killar började innan, nästan. Killarna tog namnet Allsvenskan före tjejerna, vilket innebär att dom var före.
Men det är också så att killarna just nu har fler utövare och ligor och därför blir det lite av en egen sport för vissa, och det hade vi inte med i vår hypotes.
Men man kan säkert säga att damerna börjar komma ikapp killarna i uppmärksamhet, i Sverige.


Hypotesen stämde halvt om att tjejer började innan killar med gymnastik. Det gjorde dom, men tjejerna får också mer uppmärksamhet för att dom är väldigt många fler utövare, framför allt på barnnivå. Därför är det enklare att satsa på tjejer, och skapa en tjejförening.


Det stämde att Goal bara skriver om killar. Och det lär dom gör ännu längre eftersom dom inte ville svara på våra frågor. Så där stämde vår hypotes.


EA sports vet vi ingenting om eftersom dom inte var kontaktbara.


Vi kan också konstatera att det finns sporter som simning som har kommit så långt att damer och herrar tävlar under samma namn. Det tycker vi är väldigt bra, för när det är jämställt känner sig alla lika mycket värda.  Vi skulle vilja att det är jämställt i alla sporter och idrotter. Vi skulle vilja att det inte hette damfotboll och herrfotboll, utan bara fotboll för båda. Samma sak inom gymnastik och alla andra sporter med sådana namn.
Vi skulle också vilja att uppmärksamheten var lika för alla. Vi villa inte att det t.ex bara skrivs om ett kön i någon sporttidning, utan att man skriver lika mycket om alla.
Källor:


Niklas Biring-Svenska fotbolls förbundet (SFF)


Amandas gymnastik ledare


Elins simnings ledare


Goal2 kommentarer:

 1. I fodbold kan man blive mere beskidt iforhold til gymnastik derfor er der også mange piger der ikke vil. Det var en god og meget uddybende artikel. :3

  SvaraRadera
 2. Hej svensker.
  Vi synes det var godt bygget op, med hypotese, fakta og sammenfattning.
  Der var også super godt med jeres interviews. Selvfølgelig var det ærgerligt
  i ikke fik fat i GOAL og EA sport men i har gjort en god indsats. Man kan se at i har brugt langt tid på det. men hvorfor syntes i at fodboldt er en drenge sport er det fordi man bliver beskidt eller er det fordi det er lidt hård.... hilsen Danmark :3 #svensker #swag

  SvaraRadera