fredag 31 januari 2014

Könsroller Basgrupp 2 - skola/arbetsliv

HYPOTES:
Tjejer och killar behandlas olika i skolan. Tjejer har mycket mer möjligheter, dom kan spela vilka sporter dom vill, dom kan kramas men det kan inte killar för då blir dom retade. Om killar gillar T.ex One direction eller konståkning blir dom kallade gay. Vi tror att det beror på grupptryck, att man ibland kan känna att man inte får vara den man vill vara. Det är oftast tjej lärare i skolan och tjejer blir bättre behandlade än killar där.
Vi tror att tjejer får bättre betyg än killar för att dom är lugnare och tjejer kan koncentrera sig bättre.Vi tror att det också kan ha med grupptryck att göra också att killar inte koncentrerar sig lika bra eller att killar inte visar vad dom kan lika mycket som tjejer gör.
Det vi vill undersöka är varför tjejer får bättre betyg än killar, varför killarna får bättre jobb och vad som påverkar kompisarna i grupptryck.


Vi tänkte ringa bris, friends och Kamratposten för att fråga om vad dom vet om grupptryck för både tjejer och killar. Vad som påverkar dom i grupptrycket. För att undersöka mer om detta skulle vi också vilja läsa igenom kp tidningar för att se hur andra ungdomar undrar, tänker och känner. Vi ska också fråga några lärare och möjligtvis rektorn för att fråga om varför tjejer får bättre betyg än killar men att killarna får bättre jobb.
Vi intervjuade 2 lärare och frågade vad dom tyckte och tänkte.
Intervjun, Erik Ingebrigtsen:
Han tycker att det är viktigt att lärare inte behandlar tjejer och killar olika men det är oftast så att tjejer fokuserar mer på skolarbeten. Men det gör ingen skillnad på tjejer och killars intelligens. Han tror det är vanligt att tjejer och killar får vara med om grupptryck. Inom diskussioner i hans klass så var det en del killar som sa att dom aldrig skulle börja i balett. För då skulle grupptrycket bli för tufft och dom skulle kallas för bög osv. Han tycker att grupptryck inte alltid behöver vara negativt utan grupptryck som är positivt också som man kan påverkas positivt av.
Intervjun, Sofia Knüppel: Hon tror att elever får vara med om mycket grupptryck och det är viktigt att man tar upp det i skolan.
Alla är annorlunda och man ska respektera/acceptera alla hur man än är. I vissa klasser så beter sig alla likadant men i andra klasser är killarna stökigare. Det beror på vilka man "hänger" med.
Vi ringde till de här företagen för att få veta lite mer om grupptryck och betyg.
Friends:
Dom sa att det inte var många som ringde in om grupptryck. Dom trodde att grupptryck påverkar betygen. Dom tycker inte om grupptryck, och tycker att man ska vara sig själva. Enligt media ser det ut som att tjejer har fått bättre betyg. Och vi själva tror att det är för att killar har mera grupptryck. Dom tycker att det är ett problem i samhället att tjejer oftast får mindre lön än killar.
Bris:
Det är jätte vanligt att många ringer till bris om grupptryck och om att dom är oroliga över betygen, framför allt dom som ska börja i gymnasiet och går i gymnasiet. Det är en stor förändring i livet, att få gå från grundskolan till gymnasiet. Många kan också pressa en elev om att det är viktigt med betyg som oroar många och därför ringer in till Bris.
Fakta:
Vi skulle få reda på varför tjejer får bättre betyg än killar. Enligt media så är det tjejer som får bättre betyg. Det är inte alltid så, men enligt statistik så får tjejer i genomsnitt bättre betyg än killar. Varför det är så kan bero på antingen vilka kompisar man är med eller att tjejer mognar två år före killarna, och därför är lugnare på lektionerna och kan koncentrera sig bättre. Det är inte alla killar och tjejer som är   så här. Men i genomsnitt får tjejer bättre betyg.
Grupptryck kan påverka betygen i många fall och det är väldigt vanligt. Tjejer och killar som bryr sig mycket om sina betyg och pluggar mycket kan kallas för förudmjukande ord, som t.ex plugghäst, A-barn, nörd, tönt osv. Så det är vanligt att många elever låtsas att dom inte bryr sig och inte pratar mycket om betyg men egentligen jobbar på bra. Det är också dom som inte alls bryr sig om sina betyg och skiter i allt i skolan, det smittar också av sig på kompisarna. Så det spelar roll om vilka man är med. Det är inte såhär i alla situationer, men vanligast.
Sammanfattning:
I genomsnitt i Sverige får tjejer bättre betyg än killar, det beror på att tjejer är lugnare och kan koncentrera sig bättre. Det finns killar som också får lika bra betyg som tjejer, men som sagt så är det i genomsnitt i Sverige som tjejer får bättre betyg än killar. Varför tjejer får bättre betyg har också med grupptryck att göra, mest hos killarna men mycket hos tjejerna också. Det är inte alltid såhär, men vanligast.

1 kommentar:

  1. Vi syntes jeres artikel var fin, men måske kunne I havde lavet en længer slutning. Der var masser af god fakta.
    Er pigerne I jeres klasse ''beder'' end drengene I jeres klasse?    SvaraRadera