fredag 31 januari 2014

Könsroller Media - Basgrupp 6

Hypotes

Vår hypotes är att i sportspelet FIFA så kan man bara vara killar men man kan inte vara tjejer och det tror vi att det är så för att vissa tycker att killar är bättre på fotboll än tjejer.
Vi tycker att det oftast är killar som är huvudpersonerna i krigsspel för att det nästan bara är killar som spelar och då känns det coolare för killarna om det är killar som är dom starka och tuffa.
Vi tycker också att det är väldigt stor skillnad på kill och tjejtidningarna för i en tjejtidning så står det om en massa skvaller och om hur man ska bli smalare och snyggare men i killtidningar så stor det oftast om bilar, båtar eller jakt och vi tror att det är så för att många tycker att tjejer måste vara smala och snygga för att dom ska bli godkända men för att killarna ska bli godkända så måste dom vara sportiga, ha stora muskler och vara rika.
Vi tycker att det oftast är tjejer som är med i olika skönhetsprodukts reklamer för att det oftast är tjejer som köper t.ex läppstift och om dom då ser en smal och snygg tjej som passar jätte bra i läppstiftet så tror dom att dom också kommer att göra det, vi tror också att killar använder smink för att dölja sår och finnar så killarna vill inte att sminket ska synas men tjejerna använder t.ex mascara och läppstift för dom vill att sminket ska synas.
Vi tror också att när en tjej och en kille ska visa upp ett klädes plagg på en reklam så är tjejen bara med för att tillfreds ställa killen.

Faktatext om media

Kappahl - tjejen är bara med för att tillfreds ställa killen om det är en reklam med en kille och en tjej.

 
Glasbergsskolans syn på smink - Det var 15 killar och 40 tjejer som svarade på undersökningen
 
 
9% av alla dom som vi frågade svarade att modellen skulle vara ful om dom skulle köpa t.ex läppstiftet för att dom tänker lite längre så dom tycker att det är den inre skönheten som räknas och inte den yttre.

45% svarade att dom skulle köpa t.ex läppstiftet om det skulle vara en fin modell för att då framhäver den fina modellen läppstiftets färg och gör det snyggare och då tror köparen att dom också kommer att bli snygga i läppstiftet.

45% svarade att det inte spelar någon roll om modellen är fin eller ful för dom bryr sig bara om hur bra och snyggt läppstiftet är och inte hur fina eller fula modellerna är.Tjejtidningar - Rosa, hjärtan, reklam för smink, hur kläderna ska se ut för att vara snygga, glitter, glamor, barbie dockor -  onaturligt smala, massa smink, långt ordnat hår, hög klackat, kläder som ser ut som djurskin, tajta kläder och killar.

Killtidningar - Svart, blå, grön, brun, action, krig, sport och muskler.

Krigsspel - Vi ringde till Gamestop och kollade hur det var, dom sade att det är flest killar som köper krigsspel och att det är därför som det är killar som är huvudpersonerna i krigsspel, men att det börjar bli allt fler och fler tjejer som köper krigsspel.

Slutsatts
Utifrån vår hypotes har vi kommit fram till att man bara kan vara killar i sportspelet FIFA för att företaget som har gjort FIFA tycker att killar är bättre på fotboll en tjejer.
Genom att vi pratade med Kappahl så vet vi att tjejen bara är med i reklamen för att tillfredsställa killen så att bilden ska bli bättre och det tycker vi är lite konstigt.
Vi ringde också en spel affär som heter Gamestop och dom sa att det är fler killar som är huvudpersonerna i krigsspel för att det är flera killar som spelar krigsspel än tjejer och då så köper fler killar spelet om det är killarna som är dom starka och coola.
För att vi skulle få reda på vad dom flesta tycker om reklamerna där modellen är fin eller ful så gick vi runt i Glasbergsskolan och frågade om dom skulle köpa läppstiftet om det var en ful eller en fin modell men eftersom en ful eller en fin person, ser fin eller ful ut för olika personer så frågade vi frågan så här " skulle du vilja köpa läppstiftet om du tyckte att modellen var fin eller ful” och eftersom alla ser fina och fula personer på olika sätt så svarade dom lite olika. Vi har kollat i olika tjej och killtidningar och kommit fram till att det står om smink, mode, snygga kläder , hur man ska gå ner i vikt, killar och hur man ska bli snygg men i killtidningar så står det om bilar, båtar, hur man ska bli stark, sporter och om action.
Men sen så hittade vi också t.ex tidningen KP som är både för killar och tjejer så dom innehåller sådant som både killar och tjejer gillar.


Vår åsikt
Vår åsikt är att det ska bli ett fritt samhälle där alla får vara som dom själva vill, att det ska vara lika mycket tjejer som killar i olika slags spel och att man ska få se ut som man vill.Källor:
Gamestop.com
Kappahl.se
FIFA.com
Glasbergsskolans elever och lärare
Girl talk it´s a girl thing!
Star wars comic
Teen now
Basgrupp 6

Prudocerad av:
Emil Krenauer
Fanny Nylén
Gustav Thimann
Anna Sörner
Amanda Tingstedt Linder
Erik Johansson

1 kommentar:

 1. Hej Emil, Fanny, Gustav, Anna, Amanda og Erik.
  Først vil vi gerne sige at det var en rigtig fin artikel.

  I formulerede jer godt, med nogle ord som vi forstod. (mange af dem)
  Det var flot at i havde prøvet at få fat i FIFA, men ærgeligt det var forgæves.

  Det kunne have været fedt at få af vide hvorfor der ikke er nogen pigehold.

  det ville måske intressere jer at vide at der er et krigsspil hvor man kan være kvinder det er faktisk et meget kendt spil: Call of Duty Ghost. måske er der nogen drenge der kender det. Hilsen Otto, Freja, Morits og Emilie  SvaraRadera