onsdag 5 februari 2014

gruppe 5 dk medier


Lavet af: Mathilde, Ankie og Anna
12-årige bryder kønsrollerne

Her på billedet kan man se hvordan et legetøjskatalog har prøvet at ændre kønsrollerne. Foto: Google
En 6. klasse fra Sverige, har klaget til reklameombudsmanden for kønsrollerne i legetøjskatalogerne. De mente at det var for dårligt at drengene kun legede med drengelegetøj, og pigerne med pigelegetøj. De ville have ham til at ændre det, og det har han så gjort.


Kønsrollerne: Landets store legetøjskæder Fætter BR og Toys"R"Us gør op med traditionelle kønsroller i årets store julekataloger. Her leger drenge frisører, med Barbie-dukker, kødgryder og støvsugere. Piger skyder med pistoler og fyrer op i den store Weber-grill. Det gjorde de fordi en 6. klasse havde klaget til reklameombudsmanden. Ligesom mange andre synes de ikke de originale kønsroller var retfærdige. Der var nok mange børn der følte sig tvunget til at være som sin normale kønsrolle. Lige fra de bliver født, kommer pigerne ind i en lyserød verden, og drengene ind i en blå verden. Det kommer fra at forældrene gerne vil være optimale. Nu har legetøjskatalogerne prøvet på at ændre det. Nu vil de have piger og drenge til at lege med de samme ting, og hinanden. Thomas Meng, marketingdirektør for BR og Toys"R"Us siger, at katalogerne er blevet kønsneutrale, fordi de skal afspejle en virkelighed, hvor drenge leger med pigelegetøj – og omvendt. Vi har spurgte en forældre om hvordan han har tænkt sig at opdrage sin dreng i forhold til kønsrollerne. ``Jeg lader ham selv bestemme. Hvis han vil lege med dukker siger jeg ikke nej til det.´´ Siger Peter Vibov. I fjor vakte det internationale debat, da BR's og Toys"R"Us' svenske katalogerne blev 'kønsneutrale'. Herhjemme er Dansk Folkeparti forarget. »Det er dybt latterligt, ja lidt perverst,« synes ligestillingsordfører Pia Adelsteen.  »Nogle drenge leger kun med drengelegetøj, andre kun med pigelegetøj. Nogle med begge dele. I børnehaver i dag går nogen drenge i prinsesse-kjoler. På samme måder er piger forskellige.« Siger Thomas Meng. Grethe Krag-Müller, forsker i børneliv og læring på DPU. Ifølge hende afkoder børnene med det samme, at de enten er på holdet med våben og bilbaner, eller det med dukker og makeup.
De relaterer sig til legetøjet:  Når piger leger med plysdyr eller Barbie, relaterer de sig til det. De leger at der en barbiens veninder, eller at de er mor til plysdyret. Når drenge leger med legetøj, identificerer de sig derimod med det. Leger de med Batman, er de selv Batman.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar